DISCOVER THE WORLD

Lipa


Lipa

Lipa (Tilia) – rodzaj długowiecznych drzew należący do podrodziny lipowatych.
Rosną w umiarkowanej strefie półkuli północnej.

Jadalna część lipy to liście oraz kwiaty.

Liście można jeść np. w formie surówki, jako dodatek do mięs.
Napar z kwiatów lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, moczopędnie, sokopędnie, uspokajająco
oraz przeciwskurczowo. Łagodzi także kaszel.

Morfologia

Pień
Czasami z odrostami u podstawy, stosunkowo krótki, przeważnie prosty, u starszych okazów bardzo gruby.
kora lipyKora
Ciemnoszara lub szarobrunatna, z biegnącymi wzdłuż spękaniami i sieciowato rozgałęzionymi listewkami, jednak niezbyt grubo i głęboko rzeźbiona. Pączki z dwoma lub trzema łuskami mogą być bardzo różnej wielkości, podłużnie owalne, z przodu zaokrąglone.
Jadalna część lipy to liście oraz kwiaty.
Liście można jeść np. w formie surówki, jako dodatek do mięs.
Napar z kwiatów lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, moczopędnie, sokopędnie, uspokajająco oraz przeciwskurczowo.
Łagodzi także kaszel.


Lipa (Tilia) liśćieLiście
Pojedyncze, skrętoległe, sercowate, u nasady często lekko asymetryczne. Brzegi karbowano-piłkowane.

lipa kwaityKwiaty
Obupłciowe, żółte lub białe, zebrane w baldachogrona lub dwuramienne wierzchotki. Do osadki kwiatostanu przyrośnięta jest podłużna podsadka. Płatków korony i działek kielicha po 5, słupek 1, pręciki liczne. U części gatunków występują płonne pręciki, tzw. prątniczki.
Owoc 1-3 nasienny orzeszek.


TAGI:

jadalna część lipy
Lipa
rośliny jadalne




Copyright © 2015 - 2024 www.esurvival.pl. All rights reserved. By CrizzStudio