DISCOVER THE WORLD

Niedźwiedź brunatny


Niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny

(Ursus arctos)
Drapieżny ssak z rodziny niedźwiedziowatych.
Zamieszkuje Azję, Europę Północną i Amerykę Północną.

Sierść niedźwiedzia brunatnego ma barwę ciemnobrązową, choć niektóre jego podgatunki mogą mieć futro jaśniejsze.
W pozycji wyprostowanej niedźwiedź brunatny mierzy od 1,8 m do 3 m. Masa ciała poszczególnych osobników waha się między 200 a 780 kg.
Niedźwiedzica wydaje na świat co dwa lata dwoje-troje młodych.
Ciąża Ursus arctos trwa około 8 miesięcy.

Liczby :

  • Długość tułowia z głową: samiec 160–280 cm, samica 150–210 cm
  • Ogon: 6,5–21 cm
  • Wysokość: 0,90-2,8 m
  • Masa ciała: samce średnio 389 kg, samice średnio 207 kg

Niegdyś niedźwiedzie były królami naszych lasów i puszcz – żyły na terenie całej Polski.
Dziś występują tylko w Karpatach i na Podkarpaciu – w Tatrach i Beskidach (głównie w Bieszczadach).

Badania przeprowadzone przez dr Nurię Selvę z Instytutu Ochrony Przyrody PAN w Krakowie dowiodły że w polskich Tatrach jest co najwyżej 30 niedźwiedzi, a bardzo prawdopodobne że zostało ich jedynie 14.
W Bieszczadach jest dużo lepiej – badania przeprowadzone na terenie Bieszczad w 2009 roku wykazały że może żyć tam około 80 niedźwiedzi.
Kolejne badania przeprowadzone w 2010 roku przez dr Selvę wskazują natomiast że tych zwierząt może być tam od 46 do 61 osobników.

Dla czego tak ciężko policzyć wszystkie osobniki?
Odpowiedź jest prosta – nikt nie chodzi po lesie wypatrując niedźwiedzi bo wcale nie tak łatwo je spotkać.
Badania liczebności tych zwierząt polegają na pobieraniu ich sierści (z drzew, o które się ocierają – tzw. drapaków), oraz odchodów, które zostawiają. Potem z pomocą współczesnej nauki, w laboratoriach wyodrębnia się DNA tych zwierząt i dzięki temu (różnic w DNA) można oszacować przybliżoną ilość osobników występujących na danym terenie.


TAGI:

Niedźwiedź
Niedźwiedź brunatny
Niedźwiedzie w Polsce




Copyright © 2015 - 2018 www.esurvival.pl. All rights reserved. By CrizzStudio