Woda deszczowa
Jak to jest z tą deszczówką ?
Są różne opinie na temat picia wody deszczowej (opadowej), w tym artykule postaram się wyjaśnić dlaczego zdania są podzielone.
Zacznijmy od teorii :
Woda deszczowa / opadowa (potocznie: deszczówka)
– woda, która powstaje przez kondensację pary wodnej w atmosferze i spada na powierzchnię Ziemi w postaci opadów atmosferycznych (deszczu, śniegu, gradu).
Jej skład zależy od czystości powietrza, które napotyka podczas opadania; charakteryzuje się dużą zawartością gazów (tlenu, azotu, dwutlenku węgla) i może zawierać sadzę, pyłki roślinne, pył przemysłowy, mikroorganizmy, a także pewne ilości soli mineralnych.
Ze względu na zawartość rozpuszczonego dwutlenku węgla pH wody opadowej wynosi około 6 (odczyn kwaśny).
Niektóre gazowe zanieczyszczenia (dwutlenek siarki, siarkowodór, tlenek azotu) obniżają to pH jeszcze bardziej, powodując zjawisko kwaśnych deszczów.
Woda opadowa nie nadaje się do picia, natomiast może być przydatna po zebraniu w kanalizacji do celów gospodarczych i przemysłowych.
Tyle teorii
– A w praktyce wygląda to tak że dużo ludzi pije wodę deszczową i nadal żyją.
Oczywiście jeśli spotkamy się ze zjawiskiem kwaśnych deszczy lepiej odpuścić sobie picie takiej wody – a poznamy ją po smaku, jak sama nazwa mówi kwaśny deszcz będzie po prostu kwaśny.
W innym wypadku możemy spokojnie napić się wody deszczowej i nic złego nie powinno nam się stać.
Woda deszczowa (opadowa) jest w pewnym sensie „destylowana” – czyli pozbawiona jest wszelkich minerałów, które zawierają się w wodzie źródlanej.
Oznacza to w zasadzie tyle, że nie dostarczymy organizmowi ważnych minerałów, ale go nawodnimy – a w naszym przypadku właśnie to jest najważniejsze.